Därför är jag med i Är du med-kampanjen

 

När jag skriver detta är det den 25 januari och jag har gått med i ”veganuary”. Under hela januari äter jag och drygt 1 miljon andra med mig runt om i världen vegansk mat. Hittills är det närmaste kött jag kommit en grillad marshmallow som råkade innehålla gelatin. Det känns kul och inspirerande att vara med i en satsning som många gör samtidigt. Det ger pepp och inspiration att få dela sina upplevelser.

Samma känsla hoppas jag att du får idag (25/1) när WWF  lanserar vår Är du med-kampanj, som en av aktiviteterna under vårt 50-årsjubileum 2021. Målet och drömmen med kampanjen är att få med svenska folket att anta 50 förändringar för klimatet och den biologiska mångfalden. Tillsammans gör vi ett avstamp och börjar vår gemensamma resa, där vi inspirerar och uppmuntrar varandra att leva mer hållbart. Och vi har kul när vi gör det!

 

Det kommer att hända massor av spännande aktiviteter under detta jubileumsår och jag har knappt kunnat bärga mig att få berätta om att vi den 26 augusti kommer att ha en gala i TV4 – En kväll för vår planet. Många har skrivit till oss på WWF och undrat varför det inte finns en gala för naturen och klimatet, när det finns för så mycket annat. Klimatet och biologisk mångfald förtjänar sin egen gala. Nu blir den drömmen verklighet!

 

Klimatet och biologisk mångfald kräver ständig uppmärksamhet, året om. 2021 har chansen att bli det supermiljöår 2020 var avsett att bli, men där covid-krisen tog överhanden.

Men en gala räcker inte. Klimatet och biologisk mångfald kräver ständig uppmärksamhet, året om. 2021 har chansen att bli det supermiljöår 2020 var avsett att bli, men där covid-krisen tog överhanden. Kanske är det så att 2021 till och med kan bli starten på ett supermiljödecennium? Det är stora och avgörande frågor och modiga beslut som behöver fattas av världens makthavare, om vi ska kunna vända den negativa trenden för klimatet och för djur och natur. Ofta pratar vi om framtiden, att det negativa kommer att drabba oss längre fram. Men faktum är ju att det händer just nu. Och är man som jag i 50-årsåldern, är det kanske lätt att tänka att det kommer nog att funka rätt bra ändå för mig under de år jag har kvar på jorden, även om det blir översvämningar, bränder, klimatflyktingar och att några arter dör ut. Jag hör de resonemangen ibland. Då fattar jag ingenting. Många av oss har ju barn och barnbarn. Vad är det för värld vi ska lämna över till dem? Ska de behöva ta alla tuffa smällar för att vi ville fortsätta leva i vår låtsasvärld och inbilla oss att allt var OK? Nej, det är dags att agera, även om jag förstår att det är lätt att vilja sticka huvudet i sanden och helst låta bli. Kanske tror vissa också att det är för svårt, jobbigt, krångligt och att man vill fortsätta leva sitt goda liv. Startsträckan känns för lång, när man förstår vilken stor omställning som egentligen krävs.

 

Men så kan vi ju inte tänka. Och det är ju ett ännu godare och bättre liv vi vill skapa åt oss och framtida generationer. Men vi måste bestämma oss för att nu är det dags. Nu sätter vi igång och så tar vi tillsammans massor av små och stora steg. Man springer inte ett maratonlopp om man är helt otränad. Men man kan börja med en rask promenad. Med Är du med-kampanjen vill vi inspirera alla att vara med, att börja sin omställning på den nivå som funkar för dig. Kanske är det just en rask promenad där du plockar upp ett och annat skräp eller plast som annars skulle kunna skada ett djur som råkar käka upp det, som är där du startar din resa. Eller så är du med på att försöka byta ut några köttmåltider mot supergoda vegetariska nya recept. Hur farligt är det att pröva?

 

För att engagera hela Sverige, bjuder vi därför in dig och alla du känner att vara med i Är du med? På vår webbplats har vi dukat upp med 50 olika slags förändringar i vardagen som du kan teckna dig för. Tänk vad kul när vi ser hur många som har bestämt sig för att bara handla certifierad choklad, och därmed gör en insats för regnskogen. Eller hur många som tar steget att ha ett flygfritt år?

 

Då jag redan har pimpat tomten med fågelholkar och bihotell är mitt nästa steg en fladdermusholk vid sommarstugan. Det blir ett kul projekt i vår.

Jag som ju nu är i veganuari känner att jag kan teckna mig för flera av förändringar kring vego och att dra ner på köttet också långsiktigt. Sen vill jag växla upp min trädgård, både hemma och i sommarstugan till att bli ännu mer djurvänlig. Då jag redan har pimpat tomten med fågelholkar och bihotell är mitt nästa steg en fladdermusholk vid sommarstugan. Det blir ett kul projekt i vår. Och så tror jag att jag ska försöka bli en cirkulent och köpa mer begagnat än vad jag gör idag. Det är lätt att lämna in varor till second hand, men jag tror att vi behöver bli fler som också köper, för att gynna den cirkulära marknaden och dess aktörer.

 

Vi kommer löpande under året att följa upp hur det går för oss, tillsammans. Jag är helt säker på att du bland de 50 förändringarna kommer att hitta minst en som också du kan anta och vara med på. Och när vi successivt tränar oss så kan vi också göra mer. Då kan vi vara många fler som trycker på våra politiker, företagens beslutfattare, så att vi även får de systemförändringar vi också behöver för att nå klimatmålen och att vända trenden för biologisk mångfald. Genom att du är med och att du delar i dina kanaler om att du är med och uppmuntrar andra, då kan vi åstadkomma stordåd tillsammans.

 

Jag kommer definitivt att vara med. Jag hoppas att du också är det.

 

#ärdumed  www.wwf.se/ardumed

 

Lämna en kommentar