Låt Jordens gröna smycke fortsätta glittra!

Regnskog Östra Kalimantan. Foto: Olle Forshed

 

Regnskogen betyder något för oss alla och vi har alla en relation till den. Säkert inte samma sak för dig som för mig, men dessa vackra, skräckinjagande, varma, myllrande, blöta, farliga, livskraftiga platser är viktiga för oss alla på olika sätt.

 

Äventyr i en okänd och orörd värld

 

Min egen relation till regnskogen inleddes redan när jag var mycket liten. Ett av mina första minnen var när min mamma tog mig med på bio för första gången. Jag var tre år och vi skulle se Djungelboken. Det blev mitt första möte med regnskogen och är ett av mina första minnen överhuvudtaget. Det jag minns bäst är dock att jag var så kissnödig att vi var tvungna att gå efter halva filmen till min mammas och övriga besökares förtret.

 

Men ändå, den grönskimrande skogen och de roliga och fascinerande djuren blev en del av mig. Med tiden reste jag allt djupare in i regnskogens grönglittrande mörker genom allt från otaliga Tarzantidningar till Conrads bok ”Mörkrets hjärta”. För mig blev regnskogen symbolen för det äventyrliga, farliga och okända samtidigt som det också blev symbolen för det orörda och det vackraste vi har – en verklighetens Edens lustgård. Jag varken vill eller kan vara utan den. Regnskogen bara måste få finnas där för att vi ska kunna fortsätta att tänka på äventyr, okända världar och för att vi ska kunna längta och drömma.

 

Viktiga gåvor i vardagen

 

Men regnskogen är ju även ovärderlig för mig och för dig på många andra sätt. Tänk bara på vad många gör som första sak varje morgon – vad gör man? Jo, man kokar och dricker kaffe eller lite annorlunda uttryckt: man tar del av regnskogens enorma mångfald. Många av våra vardagliga produkter har sitt ursprung i regnskogen – kaffe är en sådan sak och kakao en annan. Kakao till exempel är ett regnskogsträd som växer som bäst när det är fuktigt och skuggigt och trivs inne i själva regnskogen.

 

Vad vore livet utan regnskogens choklad eller kaffe? Ganska mycket tristare tycker jag i vilket fall. Det varken vill eller kan jag vara utan.

 

Kakaobönor. Foto: WWF-Indonesia / Nurman

Ovärderlig nytta för oss alla

 

Faktum är också att regnskogens enorma mångfald även har lett fram till flera sorters mediciner och kurer. Växterna har i flera fall brukats lokalt traditionellt men har sedan utvecklats till livsviktiga medicinkomponenter för hela mänskligheten. Kinin till exempel, som används mot malaria, kommer från ett regnskogsträd.

 

Andra växter är viktiga beståndsdelar i kampen mot exempelvis den neurologiska sjukdomen MS och olika sorters tumörer. Någonstans runt 7 000 substrat i modern medicintillverkning har sitt ursprung i regnskogens växter. Dessutom är många arter och vad de innehåller fortfarande okänt för oss, så vem vet vad dessa skogar kan leda till i form av nya mediciner? Något som mänskligheten varken vill eller kan vara utan.

 

Uråldriga kulturer

 

Regnskogen är mångfaldens högborg! En mångfald av människor lever och bor i dessa skogar – människor ifrån tusentals olika kulturer och grupperingar som fortfarande många gånger lever traditionellt på vad skogen kan ge.

 

Runt 300 miljoner människor beräknas fortfarande leva i och av världens skogar. Det rör sig om fascinerande kulturer och livsstilar som utvecklats tillsammans med naturen under tusentals år och som verkligen visar på vilken mångfald det finns bland oss människor.

 

Utan denna mångfald skulle mänskligheten helt enkelt vara mer enkelspårig och mindre levande. Det är något vi nog knappast vill eller kan vara utan för att mänskligheten på lång sikt ska fortsätta finnas i all sin sprudlande mångsidighet.

 

Ismael Menezes Brandão, Porto Velho, Rondônia, Brasilien.

 

Livsviktiga djur och växter

 

Den andra mångfalden man ofta tänker på i regnskogen är då förstås den biologiska mångfalden – all variation av djur och växter! Och det är ingen liten sak det inte. Ingen annanstans på jorden finns det sådan rikedom och variation av liv och livsformer som i just regnskogen.

 

Runt hälften av alla landlevande arter lever i regnskogsområden – tänk bara! Alltså hälften av alla sorters livsformer finns här! Det går knappt att ta in eller förstå faktiskt. Själv slogs jag av denna mångfald när jag för flera år sedan inventerade trädarter på Borneo. Jag minns hur jag stod mitt inne skogen bland träden och av de träd jag såg fanns det inget träd som var det andra likt, alltså jag såg bara olika arter! I vissa regnskogsbestånd kan trädartsvariationen vara så hög som 500 arter per hektar, som jämförelse har vi i Sverige ca. 20 trädarter totalt.

 

Men mycket av denna biologiska mångfald består såklart också av olika sorters djur – däggdjur, insekter, fåglar och kräldjur, ja allt finns här! Man kan nog säga att Livet i sig självt finns här i regnskogen, i vilket fall en väsentlig del. Mångfalden är här så stor att den spelar en helt avgörande roll för hela jordens biologiska mångfald. Den biologiska mångfalden skapar de ekosystem som både vi människor och alla andra levande väsen lever av och bor i. Stabila och fungerande ekosystem är något ingen levande varelse på vår planet vill eller kan vara utan.

 

Olle favoritdjur orangutangen. Foto: Olle Forshed.

 

Tiden håller på att rinna ut

 

Så, vi har alla en relation till regnskogen och den betyder något för oss alla. En värld utan dessa skogar blir en ensam, mer likriktad värld utan variationer på livet. Det blir en värld med en mindre sprudlande mänsklighet och färre möjligheter till att hitta nya mediciner. En värld utan choklad och kaffe, och en värld utan drömmar om okända världar och äventyr. Planeten Jorden skulle bli av med sina vackraste platser – sitt mörka grönglittrande smycke.

 

Idag kvarstår ungefär hälften av regnskogen som fanns för 100 år sedan. Resten har blivit avskogat och omgjort till plantager, betesmarker, gruvor och annat som vi människor har ansett oss behöva marken till. Visst har detta många gånger gett oss en ökad välfärd, men frågan är hur länge det håller? Vågar vi ta bort mer av dessa skogar och riskera kollapser för ekosystemen och vårt gemensamma klimat? Nej, jag vill eller kan inte tro det i vilket fall.

 

Hälften av vår planets regnskog finns ju ändå kvar så vi har fortfarande mycket att vara rädd om. Men vi har helt enkelt inte längre råd att förlora ytterligare skogsområden. Vi och alla andra livsformer på Jorden behöver dessa skogar och ekosystem för att kunna fortsätta att leva. Det är väl ändå något som vi alla vill och ska kunna få göra?

 

Rädda regnskogen!

Ett svar på ”Låt Jordens gröna smycke fortsätta glittra!”

  1. Tack så mycket för en inspirerande text – så välskrivet och med massa olika argument! Tack för ditt/ert arbete! Jag håller verkligen med dig! Regnskogen har så länge jag kan minnas varit en magisk, vacker och äventyrlig plats för mig, full av både lugn och liv. Den har, som du skriver, mycket att ge, både medicinskt, ekologiskt och känslomässigt! Ja, då borde vi vilja och kunna ge något tillbaka! 🙂

Lämna en kommentar