Varför strandar valar?

Kaskelot på strand i Frankrike. Foto: Hélène Petit / WWF

Det är lika hemskt varje gång som valar strandar på stränder, man vänjer sig aldrig. Nu hände det igen. En stor grupp på 145 grindvalar strandade på en isolerad plats i södra Nya Zeeland under slutet av november. När de upptäcktes var uppskattningsvis hälften redan döda och resterande i dåligt skick. Myndigheterna tog då beslutet att avliva dem och förkorta deras lidande. Det var nog inget lätt beslut men jag tycker det var helt rätt. När många valar kommer in mot stranden samtidigt gäller det att agera fort för att rädda deras liv. Det blir lätt kaotiskt och man tappar kontrollen.

 

Starka sociala band

Kaskeloter, Sri Lanka. Foto: Hal Whitehead / WWF

Valar är däggdjur och kommer därför regelbundet upp till vattenytan för att andas.  De sociala banden är mycket starka och man överger inte någon i flocken som är sjuk. Det medför att det är mycket svårt att rädda valar som fastnat på grunt vatten. Det viktigaste är att snabbt kyla ned valarna för att undvika att de överhettas genom blöta handdukar, alternativt filtar eller hälla vatten på dem. Därefter bör man dra ut några av de friska valarna med båt och hålla fast dem en bit ut från stranden. Det är för att locka valarna ut från det grunda vattnet.

 

Tidvattnet dödar

Det låter hemskt men om någon levande val är kvar på stranden kommer de andra inte att överge den. Därför är man ibland tvingad att avliva den sjuka valen för att rädda de andra. Tidvattnet bidrar till att så många valar dör på en och samma gång eftersom de fastnar på stranden i luften när vattnet sjunker undan. Valarna blir då snabbt överhettade. Ett efter ett slutar kroppens organ att fungera och har det gått för lång tid kan man inte låta valarna simma ut igen för de kommer troligtvis dö om några timmar.

 

Forskare vet inte varför

Det är svårt att avgöra varför valar simmar in på grunt vatten för att sedan fastna. Det finns flera teorier, men en sak är säker. Det är inte något kollektivt självmord eller ett beteende orsakat av klimatförändringarna. I stort sett är alla valar i flocken släkt med varandra och när en val blir sjuk kan gruppen simma in på grunt vatten för att hålla den sjuka individen flytande. En annan teori är att magnetfälten är konstiga i vattnet utanför stranden, som när en kompass bara snurrar runt. Detta medför att och valarna navigerar fel. Tandvalar som grindval och kaskelot använder sonar (ekoljud) för att undersöka hur vattnen framför ser ut och om det finns några hinder. Vid en sandstrand studsar inte sonarljuden tillbaka och avslöjar att det är en strand framför gruppen förrän det är för sent. När det är en brant klippkust varnas valarna mycket fortare att det är land i sikte och de viker av och undviker strandkänning. När det gäller masstrandingar är det nästan uteslutande valar som normalt lever på djupt vatten långt från land som grindval, kaskeloter och falska späckhuggare. Kustlevande delfiner och späckhuggare strandar sällan i större flockar.

 

WWF arbetar aktivt

Kaskelot, Nya Zeeland. Foto: naturepl.com / Mark Brownlow / WWF

Flera WWF-kontor, exempelvis WWF Indonesien och WWF Filippinerna, arbetar aktivt eller stödjer finansiellt arbetet med att rädda valar som strandat. Genom kurser får lokalbefolkning kunskap om vad som skall göras och allt måste ske mycket, mycket snabbt. Där det är vanligt att valar strandar finns det färdiga lådor med exempelvis utrustning för att kyla ned dem och spärra av området.

 

När väl en masstranding är över uppstår ett enormt hälsoproblem. Vad gör man av med tiotusentals kilo ruttnande kroppar? Det vanligaste är att gräva ned dem på stranden när det gäller mindre valarter som grindval, men är det 10 kaskelotter eller en stor blåval (kan väga 100 000 kg) brukar myndigheterna bogsera de döda valarna ut till havs och sänka dem genom att spränga valarna. Knappast den värdigaste begravningen, men praktiskt för annars flyter valen iland igen. De 145 grindvalarna på Nya Zeeland kommer att begravas på traditionellt och värdigt sätt av maorier genom en uppgörelse med myndigheterna. Tyvärr är detta inte sista gången vi hör att valar strandar för det händer hundratals gånger varje år. Tur nog är det ofta enstaka individer och inte stora grupper. Vi människor ligger bakom mycket hemska saker på jorden men denna händelse med de 145 grindvalarna är med stor sannolikhet inte orsakad av oss utan är något ”naturligt” som hänt otaliga gånger under tiotusentals år.

 

 

Lämna en kommentar