FN:s generalsekreterare ryter till!

FN:s nya generalsekreterare António Guterres är från Portugal, ett land med lång tradition med havet. Otaliga expeditioner för att ”upptäcka” haven och därefter en mörk historia av exploatering av kolonier inklusive slaveri. Guterres är inte stolt över vad Portugal gjort och fortsätter att idag har Portugal lite inflytande i dessa frågor.

Sedan kommer plötsligt några meningar från hjärtat som medför att vi alla rycker till ”Det finns idag flera stora länder med speciella intressen för haven och deras åsikter dominerar. De hindrar vägen framåt för förvaltningen av våra hav”. Detta är direkt en pekpinne till några länder som bara ser till sitt egna bästa och inte bryr sig om konsekvenserna om haven kollapsar. Guterres till vänster och sedan Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog, Fijis premiärminister Voreqe Bainimarama och Isabella Lövin, Sveriges vice premiärminister.

 

En av de drivande inom svenska regeringen för havsfrågor är Isabella Lövin.

 

/Tom Arnbom

Lämna en kommentar