Haven måste räddas

Under den kommande veckan ordnar FN sin första stora havskonferens. Sverige och önationen Fiji står som värd tillsammans med FN. Över 5 000 personer väntas komma från de flesta av världens länder, även de som inte har någon kust eftersom de är beroende av transport och mat från haven vill de var med och bestämma om framtiden.

 

Drygt en 500 miljoner människor är dagligen beroende av mat som kommer från haven och tänk att vart annat andetag du tar har syresats av havsväxter och växtplankton. Vi tar mycket för givet. Ingen betalar för att havet förser oss med exempelvis fisk, transportvägar för sjöfart och att om inte haven hade sugit upp så mycket värme som klimatförändringarna orsakat hade det varit mycket varmare på jorden idag. Allt detta får vi gratis, men nu börjar haven tröttna och klarar inte av vår mänskliga påverkan längre. Rovfiskarna minskar kraftigt i antal, havens vattentemperatur ökar vilket medför att korallrev dör och havsförsurningen som sker på grund av att koldioxid löses upp i vattnet kommer medföra att fiskar och andra arter får det svårare att ta upp kalcium som är mycket viktigt för att bilda ben. Vad händer när då? Skrämmande.

 

Mötet i New York i nästa vecka ska ta tag i en massa tråkigheter, men det finns hopp. Jag kommer under den kommande veckan rapportera om alla häftiga projekt som pågår runt om i världen för att rädda haven. Ett exempel är fantastiska kvinnor som tagit tag i förvaltningen i södra Stilla Havet.

 

Vi hörs,

Tom

Lämna en kommentar